۳ - مرداد - ۱۳۹۲
عقاب علی احمدی


 

 

عباس  دوران

عباس دوران

در گاهشمار ایران ، روز  سی ام تیر یادآور قهرمانی ها و پهلوانی های میهن پرستانی است که خون خود را به پای درخت آزادی و خودسروری ایران زمین ریختند . یکی از این پهلوانان میهن پرست ، عباس دوران است که در روز سی ام تیرماه سال ۱۳۶۱  ، به همراه یکی دیگر از خلبانان ایران با هواپیمای شکاری بمب افکن خود ،برای انجام یک ماموریت شگفت ، به سوی عراق پرواز کرد . در آن روزها قرار بود که  « هفتمین نشست کشورهای جنبش غیرمتعهدها » در بغداد برگزار شود . برگزاری این نشست در عراق که بخش های بزرگی از خاک ایران زمین را اشغال کرده بود ، به عراق در برابر ایران موقعیت و جایگاهی برتر می داد . در برابر اعتراض های ایران و کشورهای دیگر در باره ی « جنگی بودن» وضعیت ایران و عراق و پیشنهاد برگزاری آن در کشور سوم ، صدام حسین گفته بود ،  پرنده هم نمی تواند از خط آتش  و تور دفاع ضدهوایی بغداد گذر کند . هدف این پرواز ، دادن پاسخ به صدام حسین و « ناامن کردن بغداد » برای برگزاری نشست کشورهای جنبش غیرمتعهدها بود .

فرمانده ی این هواپیما ، عباس دوران بود و خلبان همراه او ، منصور  کاظمیان . پیش از این عملیات ، عباس دوران بیش از یکصد پرواز جنگی موفق در کارنامه ی خود داشت و در نبردی هوایی ، دو هواپیمای  میگ ۲۳و یک  هواپیمای میگ ۲۱ عراق را سرنگون کرده بود . در یک عملیات بزرگ دیگر ، عباس دوران دو اسکله ی « البکر » و « الامیه » عراق را به زیر آب فرستاده بود . در عملیات نظامی « فتح المبین » نیز او با یاری رسانی در بخش نبردهای هوایی ، در پیروزی عملیات رزمندگان نیروی زمینی ارتش ایران نقش مهمی بازی کرد .

در سحرگاه روز سی ام تیرماه ۱۳۶۱ ، عباس دوران و منصور کاظمیان به قلمرو هوایی بغداد رسیدند . عباس دوران همه ی بمب های هواپیما را بر روی پالایشگاه « الدوره » ی بغداد ریخت و آتش و دود آن را به آسمان فرستاد . در این هنگام موشک های تور ضدهوایی بغداد به هواپیمای او برخورد کردند و هواپیما  آتش گرفت . کاظمیان ، خلبان همراه او با چتر نجات از کابین دوم بیرون پرید ؛ اما او در هواپپما ماند و هواپیما را به سوی هتلی که برای برگزاری نشست جنبش عیرمتعهدها آماده شده بود ، راند و آن را به تالار برگزاری کنفرانس کوبید . او با این کار نشان داد که بغداد در تیررس عملیات نیروهای ارتش ایران است و از امنیت برخوردار نیست . از این عملیات شهادت طلبانه  با نام « عملیات بغداد » نام برده می شود . در صحنه ی از فیلمی که در سحرگاه همان روز در پایگاه هوایی و به هنگام خداحافظی عباس دوران با دوستانش برداشته شده و در دست است ، از چگونگی بدرود او با یارانش می توان دید که او « دانسته » و « پهلوانانه » ، گام در راهی بی بازگشت می نهد ؛ راهی که پهلوانانی همچون آرش ، پیش از او ، برای آزادی میهن در آن گام نهاده بودند .

بیست سال پس از شهادت عباس دوران ، از سوی دولت عراق تکه استخوانی از پای او به ایران تحویل داده شد ، که در دهم امرداد ۱۳۸۱ ، خانواده اش آن را در شیراز به خاک سپردند . در سال ۱۳۷۵ ، جمال شورجه  از داستان روزهای پایان زندگی عباس دوران و واپسین ماموریت او ، فیلمی با نام « عبور از خط  سرخ » ساخت که از تلویزیون ایران به نمایش درآمد .

پی نوشت :

برای آگاهی بیشتر از زندگی و کارنامه ی عباس دوران نگاه کنید به : « پایگاه اینترنتی شهید عباس دوران » ، با نشانی :
www. http://shahid-dowran.ir

۳ نظر

  1. جواد حقانی می‌گوید،

    درود بر نگارنده . خواهش می کنم در مورد چگونگی کامل ماموریت این قهرمان ایران عریز خصوصا نحوه استتار هواپیمای جنگی از مرز هوایی شمال غربی میهنمان تا بغداد و سوختگیری درآسمان وانهدام محل اجلاس و ناامن کردن بغداد با شهادت آگاهانه ودلیرانه خودشان که موجب حیرت نظامیان جهان و یکی از فصول درسی نیروی هوایی ارتش های دنیا گردید ، بیشتر تحقیق واطلاع رسانی فرمائید تا بعضی از خودشیفتگان و خودبزرگ بینان این برهم زدن اجلاس را به حساب خود نگذارند و موفقیت این شهید عزیز را به نفع خود مصادره نکنند. درود به روان شاد دوران و تمام همرزمانشان.

    ارسال شده در تاریخ مرداد ۵ام, ۱۳۹۲ در ساعت ۸:۳۱ ب.ظ

  2. مهدی محبی می‌گوید،

    عباس دوران و رشادتهاشو ، همه ، می شناسن و می دونن . من که به شخصه ، برای او خیلی خیلی احترام قائلم .

    ارسال شده در تاریخ تیر ۳۱ام, ۱۳۹۳ در ساعت ۳:۵۱ ب.ظ

  3. جاوید می‌گوید،

    شاد باد شاد باد شادباشید ، ای شهیدان ایرانزمین که به قرنها در دل کوه ها و دریاهای میهن به خون خود کفن ساخته و خفته اید ! نام شما و یاد شما افتخار ماست و درس زندگی ما . پاینده ایران

    ارسال شده در تاریخ تیر ۳۱ام, ۱۳۹۴ در ساعت ۷:۳۸ ب.ظ

نظر شما