محمد حیدری
اشاره :
مطلب زیر بی کم وکاست ( جز حذف یک نمودار از میزان فروش اسلحه در مناطق مختلف جهان ) از پایگاه «دویچه وله » نقل شده است :
ما عادت کرده ایم آمار قربانیان تجارت اسلحه را در میدان های جنگ جست و جو کنیم ، این در حالی است که در تعدادی از کشورهای بظاهر آرام و دور از جنگ ، شمار و گستردگی قربانیان تجارت اسلحه ، وحشتناک تر از تلفات انسانی کشورهای درگیر جنگ است . نمونه : مکزیک با صدهزار کشته در ده سال ! در بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین نیز عده ی قربانیان خشونت های جنایی ( به وِیژه در زمینه ی مواد مخدر ) اگر از کشورهای درگیر در جنگ های خونین بیشتر نباشد ، کمتر نیست . این گزارش نشان می دهد آرمان صلح و ثبات در جهان تا چه اندازه دور از دسترس است :
* * * *
صادرات تسلیحاتی چین ۸۸ درصد افزایش یافت
طبق تازهترین گزارش «مؤسسه ی پژوهشهای صلح سیپری» ، حجم معاملات تسلیحاتی در جهان همچنان رو به افزایش است. افزایش ۸۸ درصدی صادرات اسلحه از چین نمایانگر پررنگتر شدن نقش این کشور در بازار تسلیحات در جهان است.
حدود ۱۰ روز پیش بود که دیمیتری مدودف، نخستوزیر روسیه در کنفرانس امنیتی مونیخ از خطر بروز جنگ سردی تازه در جهان سخن گفت.
در اواکراین و به ویژه در خاورمیانه جنگ و درگیریهای گوناگونی جریان دارند. سیاستهای تهاجمی چین کشورهای همسایه در خاور دور را نگران کرده و میان پاکستان و هند نیز همچنان وضعیتی پرتنش حاکم است. به موازات این درگیریها میتوان شاهد افزایش خطر تروریسم و حملات تروریستی در جهان نیز بود .
روند تحولات کنونی در جهان سبب افزایش رونق بازار خرید و فروش تسلیحات شده است. این حاصل تحقیقاتی است که مؤسسه معتبر پژوهشهای صلح سیپری در استکهلم روز دوشنبه (۲۲ فوریه / ۳ اسفند) در تازهترین گزارش خود به آن اشاره کرده است.
پژوهشگران این مؤسسه تحقیقات خود را در بازه ی زمانی پنج ساله انجام داده و به این نتیجه رسیدهاند که در طی پنج سال گذشته حجم صادرات اسلحه به میزان ۱۴ درصد افزایش یافته است .
بحرانهای بیشتر یعنی تسلیحات بیشتر
طبق گزارش مؤسسه ی سیپری بیشترین میزان صادرات اسلحه در جهان به کشورهای آسیایی و منطقه ی بحرانزدهی خاورمیانه صورت گرفته است. در خاورمیانه میزان واردات سلاحهای سنگین در طی پنج سال ۶۱ درصد افزایش یافته است و عربستان همچنان از بزرگترین واردکنندههای اسلحه است. در بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ تنها کشور هند بوده که حجم واردات تسلیحاتیاش بیشتر از کشور ۳۰ میلیون نفری عربستان سعودی بوده است .
گزارش موسسه ی سیپری حاکی از آن است که میزان خرید تسلیحات عربستان سعودی در پنج سال گذشته در مقایسه با بازه ی زمانی ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ سه برابر شده است. رتبههای سوم و چهارم بزرگترین واردکنندگان سلاحهای سنگین در جهان را به ترتیب چین و امارات متحده عربی به خود اختصاص دادهاند.
پیئتر وزمان، یکی از کارشناسان مؤسسه ی سیپری در گفتوگو با « دویچه وله » این روند را شگفتیآور نمیداند و به درگیریها و تنشهای داخلی و میانکشوری حاکم در خاورمیانه و آسیا اشاره دارد. به گفتهی او بسیاری از کشورهای منطقه از سرمایههای هنگفتی برخوردارند و با توجه به نداشتن صنایع اسلحهسازی خودی، نیازهای تسلیحاتی خود را از طریق واردات تأمین میکنند.
یکی دیگر از نکته های چشمگیری که در تازهترین گزارش مؤسسه ی سیپری به چشم میخورد، سه برابر شدن میزان واردات تسلیحات در مکزیک است . کارشناسان دلیل این روند را تشدید « جنگ مواد مخدر » در این کشور میدانند که در طی ۱۰ سال گذشته کشته شدن ۱۰۰ هزار نفر را در پی داشته است .
به گفتهی وزمان ، مکزیک بیش از همه زرهپوشهایی خریداری کرده که در مقابل گلولههای مسلسل مقاوم هستند، اما در برابر خمپاره و موشک مصون نیستند.
در آفریقا میزان خرید اسلحه بستگی به تواناییهای مالی کشورها دارد. دو کشور مراکش و الجزایر که از سرمایههای لازم برخوردار هستند، نیمی از واردات تسلیحات در آفریقا را به خود اختصاص دادهاند .
ایالت های متحد آمریکا همچنان بزرگترین صادرکننده ی تسلیحات در جهان محسوب میشود. آمریکا یک سوم از صادرات اسلحه ی جهان را در دست دارد. بزرگترین مشتریهای صنایع اسلحهسازی آمریکا کشورهای عربستان سعودی، امارت های متحد عربی و ترکیه هستند .
چهارم اسفند ۱۳۹۴
برگرفته از : صفحه ی محمد حیدری در فیس بوک (با ویرایش )
نظر شما