اشاره : جمعه گذشته، مسیحیان ارامنه کشورمان همچون سالهای قبل در اعتراض به کشتار ارامنه به دست دولت عثمانی تجمع کردند؛ اما برخی چهرههای سیاسی به برگزاری این تجمعات انتقاد کرده و دلیل این تجمعات در کشور را برخی اختلافات دیدگاه سیاسی اخیر بین ایران و ترکیه دانستهاند .
به گزارش «تابناک»، صادق زیباکلام در این باره گفته است : « آنچه درباره ی کشتار ارامنه یا ژنوساید ارامنه مسلم است، اینکه این کشتار در سالهای پایانی امپراتوری عثمانی صورت گرفته؛ اما اینکه چه اتفاقی افتاده که جمهوری اسلامی ایران بر خلاف سالهای گذشته در سالروز این جنایت به ارامنه ایرانی اجازه ی راهپیمایی اعتراض آمیز دادهاند، جای سؤال و تعجب دارد ! باید گفت، این اجازه از سر حمایت از ارامنه یا ملاحظات بشردوستانه نیست، بلکه برای بغض و کینهای است که بین تهران و آنکارا وجود دارد. »
بنا بر گفته ی این استاد دانشگاه، این برای اولین بار است که ایران به ارامنه ی کشور اجازه ی راهپیمایی و تجمع داده است، حال آنکه این گونه نیست و هرساله این مجوز به اقلیتهای کشور داده شده است؛ این را میتوان از سخنان نمایندگان ارامنه مجلس به وضوح فهمید. نمایندگان مجلس بر این باورند که شاید این فرد منظور دیگری دارد و مسائل و اتفاقات سیاسی را بر یک واقعه ی تاریخی ترجیح داده است .
روبرت بگلریان، نماینده ی ارامنه ی جنوب کشور درباره گفتههای زیباکلام اظهار داشت: « هیچ گاه این گونه نبوده؛ این درست است که گاه به دلیل ملاحظات همسایگی و سیاسی، برخی ملاحظاتی میشود، ولی در این پانزده سال که من شاهد بودم، ولو اینکه در جوار کلیساهایمان باشد، مجوز تجمع را به ما دادهاند . »
این نماینده ی مجلس درباره ی مجوزهای راهپیمایی هم گفت: « این کار متناوب بوده و شاید در جایی به اصفهان دادهاند، به تهران ندادند یا بر عکس؛ برای نمونه، سال گذشته در تهران مجوز راهپیمایی دادند، ولی در اصفهان مجوز تجمع داده شد. سالهایی هم بوده که به هر دو شهر مجوز راهپیمایی داده شده است . »
این نماینده ی مجلس درباره ی لزوم برگزاری این تجمعات یادآور شد : « این گونه کارها از چند نظر قابل بررسی است؛ یک بعد آن به مسائل درون جامعه برمیگردد و نشاندهنده ی فضای تضارب آرا و فضای باز سیاسی است. از سویی به وحدت ملی کمک میکند و از بعد دیگر، نشان دهنده ی این است که به دغدغههای جهانی و سیاسی اقلیتها، مردم و حکومت اهمیت میدهند و در بحث بینالملل هم نشان میدهد که جامعه ی ارامنه ایران میخواهد پیام خود را به جهان اعلام کند . »
وی درباره ی اینکه عدهای نمیخواهند این واقعه بیان شود، گفت: «بخشی از این پنهان بودن به پنهان ماندن برمیگردد و بخش دیگر مربوط به منافع سیاسی کشورها و گروههای دیگر است که نمیخواهند این کار انجام شود . »
کارن خانلری، دیگر نماینده ی ارامنه در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تابناک خاطرنشان کرد: « ما هر سال مجوز داشتیم و من احساس میکنم آقای زیباکلام در این باره اطلاعات تاریخیشان قوی نیست . »
این نماینده ی مجلس گفت : « متأسفم فردی که ادعای روشنفکری دارد، میخواهد تا مسائل سیاسی را مهمتر جلو دهد. ما از اول انقلاب تا کنون هر سال مجوز داشتهایم و شاید سالی بوده که مجوز راهپیمایی نداده باشند، ولی مجوز گردهمایی صادر شده و میشود گفت هر ساله مجوز داشتهایم . »
۲ نظر
به عنوان یک ایرانی ارمنی که در سالهای اخیر بارها در اجتماعات و مراسم اعتراض آمیز نسل کشی ارامنه شرکت کرده ام ، سخنان نماینگان محترم مجلس را تصدیق می کنم و متاسفم برای اینکه از شخصی که خود را روشنفکر می داند ، چنین سخنانی را می شنویم .
ارسال شده در تاریخ اردیبهشت ۶ام, ۱۳۹۴ در ساعت ۳:۲۹ ب.ظ
من هر سال بهار که به وطن عزیزمان ایران بر گشتم ، در تظاهرات و راهپیمایی ۲۴ ماه آوریل شرکت کردم . امسال هم در تجمع در برابر دفتر سازمان ملل متحد حضور داشتم . البته من همیشه مخالف خشونت و تظاهرات خشن و کارهایی مانند سنگ پرانی و پرچم سوزی هستم .
در زمان نسل کشی ایران همواره از آوارگان و درماندگان ارمنی حمایت کرد ؛ همچنین به خلیفه گری ارامنه تبریز و اسقف آن ، ملیک تانگیان و اسقف پیش از او برای سامان دادن به وضع ارمنیان گریخته از عثمانی یاری رساند؛ که در این زمینه می توان اسناد مهمی را در کتاب ها پیدا کرد . پس ، دادن مجوز به ایرانی های ارمنی از سوی وزارت کشور ایران ، چیز جدیدی نیست ؛ چرا که ایران همیشه روابط خود را با همسایگان خود و بخصوص با ارامنه حفظ کرده است ؛ این دیگران هستند که می بایستی به عملکرد و سوابق شان نگاهی بکنند .
بر فرض اگر ایران از امسال هم چنین کار را آغاز کرده بود ، من اشکالی در آن نمی بینم ؛ چرا که دیرتر انجام دادن یک کار بسیار بهتر از انجام ندادن آن است .
در پایان این نظر ، مایلم به برخی از دموکراسی های غربی مانند ایتالیا اشاره بکنم که هنوز پیرو فرهنگ ماکیاولی در سیاست هستند . ایتالیایی ها ، روز ۱۲ ام آوریل نرفتند تا اردوغان را ناراحت نکرده باشند . همانطور که در سال ۲۰۰۰ به شناسایی نسل کشی ارامنه رای دادند ؛ ولی برای رعایت حال مشتری شان ، ترکیه پیشنهاد پارلمان ایتالیا را به سنای ایتالیا ارائه نکردند .
ارسال شده در تاریخ اردیبهشت ۶ام, ۱۳۹۴ در ساعت ۵:۴۰ ب.ظ
نظر شما