عقاب علی احمدی
ناگفته ها
( خاطرات دکتر عنایت الله رضا )
در گفت و گو با : عبدالحسین آذرنگ ؛ علی بهرامیان ؛ صادق سجادی ؛ علی همدانی
چاپ اول : ۱۳۹۱
۳۲۵ صفحه – ۱۵۰۰۰ تومان
ناشر : نشر نامک – تلفن : ۶۶۴۱۷۶۳۶
دکتر عنایت الله رضا ( ۱۲۹۹ – ۱۳۸۹ ) در درازای زندگی خود ، زندگی پرماجرایی را از سر گذراند . او از آغاز جوانی به فعالیت های اجتماعی و سیاسی روی آورد . در دوره توفانی سال های پس از شهریورماه ۱۳۲۰ و اشغال ایران ، او نیز مانند بسیاری دیگر از روشنفکران و آرمانخواهان به سوسیالیسم گروید . در این دوره ، استالین ، آرام آرام ، کار یک کاسه کردن قدرت سیاسی و سرکوب بی سر وصدای مدعیان خود را پیش می برد و « کمونیسم روسی » را به ابزاری برای رهایی روسیه از نابودی و تجزیه به کار گرفته بود . ماشین سرکوب سیاسی روسیه شوروی ، در گام دوم ، نابودی جریان های مستقل چپگرای جهانی را هدف قرار داده بود و برای این کار ، می کوشید « حزب » های سیاسی چپگرای جهان را به « دکان جاسوسی » تبدیل کند و نقشی در اندازه ی « پاسگاه » های مرزی اتحاد جماهیر شوروی بدان ها ببخشد . پیش از آن ، کمونیست های روسیه ، « کمونیسم » را چنان فروکاسته بودند که با یاری آن بتوان در روسیه « انقلاب کارگری » بر پا کرد .
در چنین روزگاری آرمانخواهانی همچون عنایت الله رضا به تشکلی موسوم به « حزب توده [ ایران ] » پیوستند . این حزب که بنا به تصریح بسیاری از سیاستمداران و سیاست ورزان معاصر ایران ، بنا به « منافع آنی شوروی در ایران » تشکیل شده بود ، در عمل ، و با حاکمیت دست نشاندگانی که دفتر سیاسی و کمیته مرکزی آن را اداره می کردند ، به ابزار اجرای سیاست های شوروی در ایران تبدیل شد . پس از شکست دولت پوشالی پیشه وری در آذربایجان و فرار اعضای فرقه دموکرات به آذربایجان ، عنایت الله رضا هم به همراه آنان از ایران خارج شد . در روزگاری دوری از میهن ، عنایت الله رضا که به دنبال آرمان عدالت و آزادی برای ایران به حزب توده پیوسته بود ، خود را در مهلکه ای یافت که آنچه در آن مطرح نبود ، « ایران » و « مسئله » های آن بود . در این دوران او با کوشش بسیار به دانش اندوزی پرداخت تا پایه های کوشش های راستین فرهنگی آینده ی خود را برپا کند . دوره ی رنج آلود دوری از میهن تا سال ۱۳۴۹ که او توانست خود را به میهن و هم مییهنان خود برساند ، ادامه یافت .
مزدوران توده ای که در سیاهه ی وظایف خود ، رسالتی همچون « ترور شخصیت چهره های ملی و میهنی ملت ایران » قرار داده بوده اند ، کوشیدند تا با لجن پراکنی و تهمت های گوناگون ، او را در میان روشنفکران منزوی کنند، اما او از کوشش نایستاد و با کوشش های خود ، در دوره ای نزدیک به چهل سال ، گنجینه ای از آثار پژوهشی را در دو زمینه برای ایرانیان پدید آورد : ۱. شناخت کمونیسم روسی و کشور روسیه ۲ . شناخت مسئله ی آذربایجان و حقوق تاریخی ایران در قفقاز .
کتاب « نگفته ها » دستاورد گفت وگویی است که گفتگوکنندگان در مدت هشت ماه با دکتر عنایت الله رضا انجام داده اند . او در این گفت و گو ، از ماجراهای روزگار دوری از میهن ، مسائل پشت پرده ی دخالت دولت شوروی در کار حزب های سیاسی ایران و جهان ، چگونگی زندگی در کشورهای اردوگاه سوسیالیسم و کوشش های خود سخن گفته و به تعبیر گفت و گو کنندگان ، « روزه ی سکوت » خود را شکسته است .
ناشر کتاب را در هیاتی آراسته ، و به همراه مجموعه ای از عکس های کمیاب از دکتر رضا و چهره های سیاسی معاصر او منتشر کرده است .
۱ نظر
یاهو
درود بر شما،
بسیار سپاسگزارم.
یاهو
مهری ایرانی
ارسال شده در تاریخ مرداد ۲۱ام, ۱۳۹۲ در ساعت ۵:۲۰ ب.ظ
نظر شما